Projek Dialog

Isu Rohingya: Jadilah Jalan Penyelesaian

Lagi beberapa minggu, atau mungkin beberapa hari, kita akan lupakan warga Rohingya sepertimana Permatang Pauh dan Rompin sudah dilupakan. Media akan mengabaikan nasib Rohingya apabila berita tidak hangat lagi.

Parti politik dan kerajaan tidak akan membuat lawatan ke pusat pelarian dan menjawab soalan di Parlimen. Dan selepas itu, pengguna media sosial dan kebanyakan daripada kita yang kononnya kisah pasal nasib Rohingya tidak peduli lagi.

Ramai yang menzahirkan perasaan marah, sedih, dan simpati terhadap nasib Rohingya. Tetapi perasaan kita tidak bermakna dan tidak membawa apa-apa perubahan selagi tidak digunakan untuk membuat sesuatu.

Ada yang bermain permainan “siapa salah?” Ya, mungkin salah kerajaan Myammar kerana menindas dan mengusir kaum Rohingya daripada tanah mereka. Mungkin salah kerajaan Malaysia kerana tidak melakukan sesuatu yang lebih dari sekarang untuk menolong mereka. Mungkin salah umat Islam kerana tidak menolong bangsa seagama mereka. Mungkin salah penganut agama Buddha kerana tidak mengecam rejim Burma.

10524664_857205407701191_3653860953507278483_n.jpg

Semua andaian ini mungkin betul, tetapi setiap saat yang kita guna untuk permainan “siapa salah?” mungkin boleh digunakan untuk menolong mereka.
Kita boleh sahaja mengungkit cerita dari zaman silam untuk mengenalpasti siapa yang salah, tetapi berbuat sesuatu biar bertempat. Adakah ini masanya untuk mengutuk atau membantu? Sejauh mana sahaja hasilnya permainan salah-menyalahkan ini?

Kita harus realistik. Sebagai rakyat biasa kita tidak berpengaruh mengubah polisi secara langsung dalam masa terdekat.

Kita tidak boleh memaksa kerajaan Malaysia menerima ribuan pelarian Rohingya dan menubuhkan agensi khas untuk meyelaraskan bantuan dan persinggahan mereka.

Kita bukan Thein Sein atau Aung San Suu Kyi. Kita tidak dapat mempengaruhi dasar kerajaan Myammar. Kita bukan Ban Ki Moon, Kofi Annan atau Barack Obama. Apa yang kita katakan tidak mempunyai kesan terhadap hubungan diplomatik dan tekanan antarabangsa.

Namun, apa yang kita ada adalah sedikit wang dan modal sosial. Ada di antara kita yang berpengaruh dan berkedudukan, gunakanlah ia untuk membantu Rohingya secara berkesan. Orang yang berduit dan berkemampuan, dermakanlah kepada agensi yang sedang gigih berusaha menyalurkan bantuan. Biar sedikit pun. Mungkin RM 10 yang kita beri itu dapat membeli makanan untuk 3-4 orang yang sudah seminggu tidak makan. Kepada yang percaya kepada Tuhan, Tuhan akan balas.

11112918_884788818244432_3751220680790156776_n.png

Alasan yang paling biasa digunakan adalah “Saya tiada duit”. Pertamanya, itu alasan yang menipu diri dan orang lain.
Saya tahu sebab saya selalu menggunakan alasan itu. Namun, saya ada sahaja duit untuk makan di luar dan membeli-belah pada hujung minggu.
Walau semiskin mana pun, kesusahan kita (yang dapat membaca makalah ini) tidak mampu menandangi penderitaan Rohingya.
Bayangkanlah ditendang keluar dari negara kamu, tidak dikehendaki oleh mana-mana negara, miskin, kebuluran, kehilangan ahli keluarga, dan tidak berani menaruh harapan untuk masa depan yang baik.
Kita masih mampu memberi kepada mereka walaupun kita “miskin”.
Keduanya, kalau kita tidak memberi duit, kita masih boleh menyumbang tenaga dan sokongan kepada mereka yang giat membantu warga Rohingya. Semua agensi yang bertungkus lumus membantu mangsa bencana dan memberi bantuan kemanusiaan sudahpun tak termampu.
Mereka tidak menjangkakan bencana di Nepal, dan kini ribuan Rohingya mahu mendarat di Malaysia, Indonesia dan Thailand. Agensi yang membantu kini memerlukan bantuan, dari segi wang dan tenaga kerja. Sumbangkanlah apa yang ada.
Ketiga, kebarangkalian orang yang membaca makalah ini mempunyai Facebook dan Twitter. Maka kita mempunyai modal sosial yang boleh digunakan untuk berkongsi dan sebarkan kempen bantuan kemanusiaan. Mungkin kita tidak dapat memberi, tapi kawan-kawan kita akan memberi. Keempat, kita harus memberi peluang kepada golongan imigran yang datang mencuba nasib di negara kita. Mungkin nenek moyang kita juga pernah beradu nasib berhijrah ke negeri lain dan memulakan kehidupan baru. Jangan kita memandang mereka dengan penuh kemusykilan dan kebencian. Sokong perniagaan kecil-kecilan mereka atau sekurang-kurangnya, jangan menyusahkan kehidupan mereka yang sudah penuh derita. Ini terutamanya mereka yang mempunyai pembantu rumah atau pekerja imigran. Jangan sekali-kali membenarkan penindasan terhadap mereka di depan matamu!

Selalunya, saya berwaspada kepada individu dan organisasi yang meminta duit kerana saya tidak kenal mereka dan tidak yakin samaada duit itu akan disalurkan setulusnya kepada penerima yang dijanjikan. Jadi, saya telah cuba mencari maklumat tentang agensi bantuan kemanusiaan dan berkongsikan kempen mereka sepanjang tulisan ini.

Jika anda menyumbang kepada mana-mana kempen ini, anda boleh meyakini bahawa duit anda akan dimanfaatkan sepenuhnya untuk usaha yang murni kerana individu/agensi yang disenaraikan adalah terkenal dengan misi bantuan kemanusiaan dan mempunyai rekod prestasi yang membanggakan.

11268364_10153309412253259_1274464414344548034_n.jpgKita boleh menyalak, tapi adakah itu bermanfaat buat masa ini? Apa lagi yang boleh kita lakukan? Jadilah sebahagian daripada penyelesaiannya.

Cukuplah dengan rungutan kita di media sosial dan perbalahan yang tidak membawa ke mana-mana. Semangat dan sentimen ketidakadilan yang kita rasai itu bagus, namun ia tidak mendatangkan kesan jika kita tidak menyalurkan semangat itu untuk melakukan sesuatu.

Tiga tahun yang lalu, saya memberi ucapan di Stadium Melawati sempena program MyGMJ (Malaysia Global March to Jerusalem). Sejurus selepas ucapan itu, kawan saya berkata kepada saya, “Aku harap ia bukan sekadar bicara.”

Sampai hari ini saya ingat pesanan itu. Jangan hanya bercakap untuk tunjuk bahawa kita kisah. Itu jalan yang mudah. Jalan yang kita harus ambil adalah yang membawa ke arah kebaikan.

Saya harap saya lakukan apa yang termampu untuk membantu orang lain (dan juga ke Palestin suatu hari nanti). Dan apa yang saya boleh lakukan adalah menulis.

Article 19

]]>

Share your thoughts!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

More Articles