Projek Dialog

Keputusan PSM – Kemungkinan mengelak daripada pertandingan tiga penjuru

Keputusan PSM – Kemungkinan mengelak daripada pertandingan tiga penjuru

Kami, para aktivis dan ketua masyarakat sivil, menyanjung keputusan Parti Sosialis Malaysia (PSM) untuk menggunakan simbol parti parti Pakatan Rakyat dan bukan logo parti sendiri di dalam Pilihan Raya Umum bulan depan.

Kami faham betapa sukarnya kompromi ini bagi sebuah parti yang telah bertungkus lumus selama 11 tahun untuk didaftarkan. Bagaimanapun, ini menunjukkan dengan jelas keupayaan PSM untuk mendengar dan menunduk kepada aspirasi rakyat untuk mengelakkan pertandingan tiga penjuru. Ia merupakan satu tindakan kompromi yang mencerminkan kematangan politik yang mendalam.

Kami berharap ini merupakan satu permulaan kepada persetujuan di antara semua parti politik pembangkang agar tidak melibatkan diri didalam pertandingan tiga penjuru di pilihanraya akan datang.

Persetujuan umum sebegini semestinya akan mencerminkan aspirasi Rakyat dan sentimen pengundi di peringkat akar umbi yang mahukan penukaran rejim dan khuatir bahawa pertandingan tiga penjuru akan hanya menguntungkan BN di kawasan mengundi mereka.

Kami berpendapat bahawa pertandingan tiga atau lebih penjuru akan menjejaskan prospek pembangkang untuk menawan kuasa di peringkat kebangsaan. Kami berharap keputusan PSM boleh berfungsi sebagai asas untuk perjanjian pilihanraya pembangkang untuk memastikan pertandingan dua penjuru dengan BN di peringkat DUN atau Parlimen.

Daripada laporan media, kami difahamkan bahawa datangnya hari pencalonan, parti komponen PR mungkin bertanding antara satu sama lain. Untuk mengelakkan konflik yang bertentangan dengan aspirasi rakyat ini, kami bersedia menubuhkan sebuah Jawatankuasa Masyarakat Sivil untuk belaku sebagai pengantara.

Kami menggesa PR, parti parti pembangkang yang lain dan juga pengundi untuk berwaspada dengan strategi BN menggunakan calon bebas dengan atau tanpa mengira parti politik. Strategi sebegini akan digunakan untuk membelah undi pembangkang. Helah ini telah banyak kali digunakan BN pada pilihanraya sebelum ini, dan dijangka akan digunakan di pilihanraya alan datang ini, terutamanya di Sabah dan Sarawak.

Kami percaya sesungguhnya bahawa pengundi di Malaysia inginkan pilihan yang jelas diantara BN dan PR di Pilihan Raya ini. Justeru itu, atas semangat “Ketuanan Rakyat” yang dilaungkan oleh PR, kami ingin menggunakan pengaruh dan kekuatan kolektif, secara terbuka awam dan juga di belakang tabir, untuk memastikan bahawa parti parti pembangkang elak daripada bertanding tiga penjuru.

Dikeluarkan oleh Gabungan Rakyat Prihatin:-

 1. Ahmad Syukri Ab Razab

 2. Al-Jafree Md. Yusop

 3. Anne Ooi

 4. Arthur Toh

 5. Bernard Khoo

 6. Dr.Azmi Sharom

 7. Dr. Lim Teck Ghee

 8. Dr.Kua Kia Soong

 9. Dr.Toh Kin Woon

 10. Dave Low

 11. Fuad Rahmat

 12. Haris Ibrahim

 13. Ho Yock Lin

 14. Janice Ti

 15. Jayanath Appudurai

 16. Kee Thuan Chye

 17. Liau Kok Fah

 18. Nalini Elumalai

 19. Patrick Teoh

 20. Raja Rohaisham Raja Muheiddin

 21. Ronasina

 22. Steven Ng

]]>

Share your thoughts!

More Articles

Rethinking the Mamak Stall

by Yvonne Tan   Before the pandemic, like every other Malaysian, I would frequent the same mamak at all times of the day. Eventually the