Projek Dialog

Kematian tragis Thinasraj

 KEMATIAN TRAGIS THINASRAJ DI FLAT PPR, KOTA DAMANASARA

Pada Jumaat 21 Jun 2013 kira-kira pukul 4 petang, ThinasrajA /LManickadass menemui maut akibat terjatuh dari tingkat 14BlokD PPR flat Kota Damansara ketika dia sedang bermain bersebelahan dengan pagar beranda yang berkarat dan rapuh. Keluarganya teramat sedih akan tragedi tersebut. Hal ini kerana Thinasraj akan genap berumur enam tahun pada 26Jun 2013, malah keluarganya juga telah membuat persiapan bagi meraikan hari lahirnya minggu ini. Kematian tragis yang sia-sia ini seharusnya dapat dielakkan. Keadaan flat PPR yang teruk dan membahayakan ini telah dimaklumkan berulang-ulang kali kepada pihak berkuasa yang berkaitan supaya melakukan penyelengaraan bangunan yang sepatutnya. Berikut merupakan aduan-aduan yang telah dikemukakan oleh Persatuan Penduduk PPR Kota Damansara:

Tarikh:

Individu/ Organisasi

Bukti Disertakan:

12-06-11

YB Sivarasa

Bukti Gambar semasa lawatan

23-06-11

YB Nasir

Bukti Gambar semasa lawatan

25-06-11

YB Sivarasa, YB Nasir

Dialog MBPJ- PPR

23-10-11

Lawatan Menteri Besar ke Flat PPR

Bukti rakaman video/ ringkasan 10 perkara yang dituntut

29-11-11

Menteri Besar, YB Sivarasa, YB Dr.Nasir, Exco Kerajaan Tempatan & Datuk Bandar PJ

Surat aduan (tiada sokongan dari Ahli Majlis)

16-03-13

ADUN YB. Nasir

Keratan surat khabar

  Kami, penduduk Flat PPR Kota Damansara sangat marah dan kecewa dengan kematian tragis dan sia-sia yang tidak diingini ini. Ibu bapa Thinasraj juga telah membuat laporan polis agar siasatan selanjutnya dijalankan terhadap pihak-pihak yang bertanggungjawab akan kematian budak tersebut. Kami, ahli keluarga Thinasraj dengan sokongan penduduk-penduduk Flat PPR Kota Damansara, NGO dan Ketua Persatuan Penduduk PJ menuntut:
  1. Penyelenggaraan harus dilakukan segera ke atas semua ciri-ciri keselamatan flat PPR termasuk jeriji, pagar keselamatan dan alat pemadam kebakaran agar keselamatan kanak-kanak di flat ini terjamin.
  2. Siasatan selanjutnya harus dilakukan segera terhadap pihak yang bertanggungjawab dalam hal kerja-kerja penyelenggaraan dan pembaikan, isu kecuaian yang mengakibatkan kematian tragis tersebut, dan kes peruntukkan RM1.2 juta daripada Menteri Besar yang telah dibelanjakan.
  3. Permohonan maaf dan pampasan kepada keluarga Thinasraj.

Ditandatangani oleh:

Murally A/L Muniandi (Abang kepada ibu kandung) Dhana Lakshmi A/P Muniandi (Ibu kandung) En Johari Nander, Pengerusi Persatuan Penduduk flat PPR Kota Damansara Organisasi-organisasi Bukan Kerajaan (NGOs), menyokong tuntutan keluarga Thinasraj dan penduduk flat PPR Kota Damansara: ALIRAN Caring Citizens Childline Christian Advocacy Network on Poverty Issues (CANOPI) Community Action Network (CAN) Community Excel Services (CES) Friends In Conversation (FIC) Friends Of Kota Damansara (FOKD) Islamic Renaissance Front (IRF) Malaysian Child Resource Institute (MCRI ) Persatuan Pengasuh Berdaftar Malaysia (PPBM) Projek Dialog Protect and Save the Children (PSC) Saya Anak Bangsa Malaysia (SABM) Voice of the Children Yayasan Chow Kit (YCK)     ]]>

Share your thoughts!

More Articles