15 fakta menarik tentang Hinduisme

Disediakan oleh Yana Rizal.  1. Hinduisme adalah agama tertua di dunia

Ia berasal dari tamadun Vedic India (alaf kedua dan pertama sebelum masihi).

2. Asal-usul Hinduisme tidak diketahui

Hinduisme tidak mempunyai pengasas agama mahupun nabi.

Sebaliknya, Hinduisme merupakan warisan pengajaran dan kebenaran, undang-undang spiritual, dan amalan yang diturunkan oleh pendeta zaman-berzaman. 

3. Gelaran “Hindu” tidak wujud di dalam kitab-kitab Hindu

“Hindu” merupakan gelaran yang diberikan oleh orang-orang Arab untuk masyarakat di kawasan sungai Indus, dengan cara hidup mereka. 

4. Hinduisme adalah cara hidup.

Hinduisme tidak diasaskan sebagai sebuah “agama” seperti yang biasa difahami, tetapi merupakan satu cara hidup berdasarkan pengajaran daripada kisah-kisah kitab Hindu.

Hinduisme tidak mempunyai sistem yang seragam mahupun badan autoriti keagamaan, kerana falsafah ketuhanan dan kehidupannya yang meluas dan dinamik. [caption id="attachment_3839" align="alignleft" width="300"]Hinduisme merupakan warisan pengajaran dan kebenaran, undang-undang spiritual, dan amalan yang diturunkan oleh pendeta zaman-berzaman. Hinduisme merupakan warisan pengajaran dan kebenaran, undang-undang spiritual, dan amalan yang diturunkan oleh pendeta zaman-berzaman.[/caption] 5. Berjuta-juta Tuhan? TIDAK. Agama Hindu mempercayai hanya SATU tuhan.

Tuhan ini adalah roh segala alam, yang bernama Brahman.

Brahman ialah suatu realiti agung yang tidak berubah, di dalam dan di luar dunia ini, dan tidak mampu untuk diketahui atau difahami dengan sepenuhnya. Roh Brahman ini berada di dalam semua benda.

6. Tapi, dewa Hindu kan berbagai-bagai?

Kerana Tuhan adalah Maha Agung, maka Dia adalah di mana-mana dan dalam segala-galanya, dan tidak mempunyai satu identiti utama. Manusia tidak dapat memahami Tuhan sebagai “satu bentuk sebenar,” sebab itulah terdapat variasi berbeza dalam bentuk Tuhan.

Kesemua ini merupakan penzahiran kepada sifat-sifat Brahman yang berlainan.

Hinduisme menggalakkan penganutnya mendekati Tuhan dengan cara yang paling sesuai dengan diri mereka.

Maka mereka mempunyai pilihan untuk berdoa kepada beberapa atau semua bentuk Tuhan yang berbeza, atau hanya berdoa kepada satu Tuhan yang Maha Esa.

Pembezaan dewa-dewa ini membantu menumpukan doa mengikut keadaan yang sesuai. Sebagai contoh, jika seseorang baru memulakan perniagaan, dia akan menyembah Ganesha, dewa gajah yang mewakili kejayaan. [caption id="attachment_3606" align="alignleft" width="203"]“Hindu” merupakan gelaran yang diberikan oleh orang-orang Arab untuk masyarakat di kawasan sungai Indus, dengan cara hidup mereka. “Hindu” merupakan gelaran yang diberikan oleh orang-orang Arab untuk masyarakat di kawasan sungai Indus, dengan cara hidup mereka.[/caption] 7. Adakah Hinduisme mempunyai dewa-dewa utama?

Ya. Trimurti ataupun tiga dewa utama adalah Brahma (pencipta), Vishnu, (pemelihara) dan Shiva (pemusnah). 

Selain itu, Dewa Ganesha (kejayaan), Dewa Krishna (keagungan), Dewa Hanuman (kekuatan), Dewa Rama (keberanian dan kebaikan) dan Dewi Parvati (kekuasaan dan kecintaan) juga amat popular.

8. Hindu agama menyembah patung? BUKAN.

Penganut Hindu bukan menyembah patung itu sendiri, tetapi menganggapnya hanya sebagai perwakilan fizikal kepada Tuhan.

Ini membantu mereka memberikan tumpuan kepada penyembahan dan meditasi, dan memudahkan mereka mendekati Tuhan.

9. Hindu menyembah lembu? Juga bukan.

Agama Hindu menganggap bahawa semua makhluk kehidupan adalah suci, namun lembu mempunyai tempat yang istimewa. 

Lembu dihormati sebagai sumber rezeki dan simbol keibuan, yang membekalkan susu dan keperluan hidup yang lain. 

10. Apakah kepercayaan-kepercayaan asas Hinduisme?

Walaupun Hinduisme tidak mempunyai sistem kepercayaan yang seragam, dan menerima pelbagai kepercayaan, secara amnya penganut Hindu berpegang kepada:

Tuhan sebagai Roh dan Realiti Agung

Kebenaran kitab-kitab Vedas

Pengajaran golongan Brahman (pendeta)

Samsara (kelahiran semula): Semua roh kehidupan akan dilahirkan dalam kitaran hidup baru – sehinggalah roh ini mencapai kebebasan (moksha), status pencerahan tertinggi dan penyatuan dengan roh alam.

Karma: Prinsip sebab dan akibat, di mana kelakuan kita dalam kehidupan ini akan menentukan kehidupan yang seterusnya. Kelakuan yang baik akan menyebabkan kelahiran semula yang baik, kelakuan jahat akan menyebabkan musibah dalam kehidupan akan datang.

Dharma: Kebenaran universal, dan tanggungjawab etika.

11. Puruṣārtha: 4 matlamat kehidupan Hindu 

Kama: Kemahuan dan kenikmatan, samaada fizikal atau emosi

Artha: Kejayaan dan kemakmuran dalam kehidupan

Dharma: Kemuliaan dan kebaikan. Mengawal Kama dan Artha dalam rangka moral Dharma secara pragmatik, iaitu cara hidup yang betul

Moksha: Kebebasan dari kitaran hidup, satu-satunya matlamat yang sebenar

12. Apakah perayaan-perayaan Hindu?

Disebabkan kepercayaan Hindu yang berbeza-beza, perayaan sesebuah komuniti juga selalunya berbeza mengikut budaya dan dewa yang diutamakan di kawasan itu. 

Diwali/Deepavali (“Pesta Cahaya”) – Disambut oleh penganut Hindu sedunia untuk menandakan kemenangan cahaya atas kegelapan, pengetahuan atas kejahilan, kebaikan atas kejahatan, dan pengharapan atas putus asa.

Holi (“Pesta Warna”) – Pesta keramaian di mana warna-warna dicampakkan dengan sukaria antara semua tidak kira status sosial, dan simbolik untuk melupakan sengketa lama. Lahir daripada tradisi legenda Krishna.

Maha Shivaratri – Meraikan Dewa Shiva, pada hari perkahwinannya kepada Dewi Parvati. 

Ram Navami – Meraikan kelahiran Dewa Rama.

Krishna Janmastami – Meraikan kelahiran Dewa Krishna.

Ganesh Chaturthi – Meraikan kelahiran Dewa Ganesha.

Thaipusam – Meraikan kejayaan Dewa Murugan ke atas kejahatan. Perayaan penting bagi masyarakat Tamil, seperti di Malaysia. 

Thai Ponggal – Pesta menuai bagi masyarakat Tamil.

13. Adakah Hinduisme mendukung sistem kasta?  [caption id="attachment_3842" align="alignleft" width="300"] Diskriminasi kasta bertunjangkan budaya, dan bukan agama.   Diskriminasi kasta bertunjangkan budaya, dan bukan agama.[/caption] Tidak. Diskriminasi kasta bertunjangkan budaya, dan bukan agama.   

Kasta merupakan suatu sistem kuno yang digariskan di dalam kitab-kitab Hindu sebagai kelas pekerjaan, tetapi sebaliknya telah dijadikan dasar hierarki sosial yang sangat ketat.   

Kelas kasta (varna) Hinduisme dibahagikan seperti berikut:

Brahman: Golongan pendeta, profesional dan intelektual

Kshatriya: Pemimpin masyarakat, pahlawan dan bangsawan

Vaishya: Dahulunya petani dan penternak, sekarang pedagang

Shudra: Pekerja buruh kasar, penukang atau pemberi khidmat

Dalit/“Yang tidak boleh disentuh”/Pariah: Kelas ini bukan sebahagian daripada Hinduisme, tetapi merupakan pembahagian sosial yang menganggap mereka sebagai golongan terbawah.

 Golongan ini sering dipinggirkan dan dianiayai, namun ini bukanlah ajaran Hinduisme.  

Diskriminasi kasta telah diharamkan di dalam Perlembagaan India, di bawah Perkara 15 dan 17. 

14. Mengapa Hindu menggalakkan pemakanan Vegetarian?

Ini berdasarkan prinsip “ahimsa”, iaitu tiada keganasan. 

Oleh kerana semua kehidupan adalah penzahiran Tuhan , maka penganut Hindu digalakkan menghormati kehidupan dengan tidak memakan daging. 

15. Hinduisme mempunyai 4 Mazhab utama [caption id="attachment_3600" align="alignleft" width="202"]Karma: Prinsip sebab dan akibat, di mana kelakuan kita dalam kehidupan ini akan menentukan kehidupan yang seterusnya. Karma: Prinsip sebab dan akibat, di mana kelakuan kita dalam kehidupan ini akan menentukan kehidupan yang seterusnya.[/caption] Vaishnavi: Mazhab terbesar, yang memuja Vishnu atau salah satu avatarnya (identiti kelahiran semulanya) sebagai Dewa tertinggi dan merupakan kepercayaan monoteistik.

Shaivi: Memuja Siva sebagai Dewa tertinggi dan merupakan kepercayaan monoteistik.   

Shakti: Memuja Shakti, atau Devi (Ibu Agung) dalam semua bentuknya sambil tidak menolak kepentingan ketuhanan maskulin atau neutral. Dewi Agung, atau Devi, ialah Tuhan tertinggi, iaitu Brahman sendiri, tanpa tandingan, dan semua bentuk ketuhanan lain adalah semata-mata manifestasi Devi. 

Smarti: Prinsip kesamaan semua dewa-dewa, dan semuanya adalah manifestasi satu kuasa ilahi. Ini merupakan takrifkan Hinduisme yang digunakan oleh Mahkamah Agung India, kerana ianya paling sekular.  

Mazhab-mazhab Hinduisme tidak menganggap mazhab lain sebagai saingan, dan setiap mazhab bebas meminjam kepercayaan dan amalan dari yang lain.         Sila emel projekdialog@yahoo.com untuk rujukan dan sumber khusus maklumat di atas.   unnamed  

]]>